Fotenie nočnej oblohy podporuje jeho talent.

Pozorovateľ 2 3 4 5 6 7

Mojím najväčším koníčkom a talentom je fotografovanie nočnej oblohy. Spočiatku som začínal s astronómiou, ku ktorej ma priviedol otec. V mladšom veku som stále hltal dokumenty o vesmíre a dá sa povedať, že som vyrastal na programe Discovery. Nočná obloha ma na toľko fascinovala, že som sa rozhodol zvečniť tie veľkolepé predstavenia nado mnou.

 Kúpil som si fotoaparát. Po nesmelých pokusoch sa dostavili prvé výsledky, kde som mal naozaj čo zlepšovať. Potreboval som zistiť čo najviac, začal som veľa čítať, prezerať rôzne návody, pýtať sa skúsenejších. Bohužiaľ čím viac som vedel, tým menšie bolo moje prvotné nadšenie.

 Krajinkárska astrofotografia skrýva veľa nástrah – často krát sa blízko mňa pohybuje zver, teplota neraz klesá pod bod mrazu, silný vietor takmer úplne znemožňuje fotografovanie a toto všetko sa deje v úplnej tme. Samozrejme som nespomenul pocit sklamania, keď pribúdajúca oblačnosť celkom zakryje krásu nad vami a celé vaše snaženie je zbytočné.

 Za každou fotografiou stojí príbeh, hodiny plánovania a ešte dlhšie hodiny spracovania no výsledok takmer vždy vynahradí všetko úsilie.

Nočnú oblohu fotím už takmer dva roky, vďaka nej som spoznal nových ľudí, veľa som cestoval a samozrejme som si priniesol nespočetne veľa zážitkov, s ktorými sa prostredníctvom fotografií môžem podeliť s ostatnými. 

A tak fotografovanie nočnej oblohy zmenilo môj život.

Pavol Kostolný, Konská 441, 19 rokov


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/e/a/eae261fe-1f80-451d-85d8-ad3681c6d9cb/rmzk.sk/sub/skmladez/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399