Talent v horolezectve

01 02 03 03x 04 06 07 08

Môj príbeh sa síce nezačal tým, že mi v detstve dali hneď prilbu na hlavu a lano do ruky. Liezť som začala trochu neskôr, keď som mala 15 rokov. K horolezectvu som sa dostala cez mojich súrodencov. Najprv som liezla len po skalách. Až časom ma začali baviť  aj hory. Prečo práve horolezectvo? Mohla by som povedať, že kvôli adrenalínu, oslobodzujúcemu pocitu atď. To by bol asi dosť suchý príbeh.

Spočiatku bolo lezenie pre mňa len zábava, prostriedok, ktorým som získavala sebadôveru, lebo som dokázala zvládnuť vždy niečo náročnejšie, a tiež akási súťaživosť. Začala som chodiť do hôr. Tam sa môj prístup zmenil, lebo hory ma naučili pokore. Inšpirovaná filmami Pavla Barabáša, som sa začala venovať aj kamerovaniu. V kamerovaní som objavila krásu prírody a pokoj. Horolezectvo začalo dávať zmysel môjmu životu. Zistila som, že to nie je len šport, alebo akési neustále zlepšovanie sa. Je to činnosť, ktorá ovplyvňuje všetko ostatné v mojom živote. Tak ako pri lezení som postavená pred výzvu a rozhodnutie – Ísť do toho, alebo cúvnuť – musím prekonať strach z neznámeho a urobiť  krok. Ak si nebudem veriť, spadnem. To však neznamená, že sa len tak bezhlavo s prehnaným sebavedomím vrhnem do niečoho čo nepoznám. Na určité rozhodnutia musí človek dozrieť, nabrať znalosti, skúsenosti. Ak by som neliezla pravidelne, nedokázala by som prejsť náročnú cestu. Ak by som neovládala metodiku, spadla by som hneď pri prvej nepozornosti. Musím na sebe stále pracovať a robiť aj veci, ktoré neobľubujem. Talent si musí človek odmakať a ja som sa pri lezení naučila prekonávať nepríjemné pocity ako napríklad strach. Naučila som sa, že nemôžem pri probléme cúvnuť, ale musím ho vyriešiť. Horolezectvo mi dáva odpovede na otázky, ktoré si kladiem v bežnom živote. Učí ma schopnosti sústrediť sa len na jednu vec a všetky ostatné problémy v danej chvíli vypnúť. Horolezectvo je môj talent, lebo to znamená tvrdú prácu, rozhodnutie obetovať čas a veľakrát aj činnosti, ktoré sú mi pohodlnejšie. Nie je to činnosť, ktorá ma len baví, ale ktorá ma aj napĺňa, lebo mi pomáha rozvíjať aj ostatné moje talenty.

Mária Špenerová, Žilina, 29 rokov

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/e/a/eae261fe-1f80-451d-85d8-ad3681c6d9cb/rmzk.sk/sub/skmladez/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399